Při výběru sedacího vaku se ohlížejte po materiálu výplně i druhu potahu

Výplně kvalitních sedacích vaků tvoří nejčastěji polystyrenové kuličky EPS – je to standardizovaný materiál, který se v praxi osvědčil již před mnoha lety. Potahy vaků však mohou být velmi různorodé.hotelová kožená pohovka

Nylon, polyester, nebo přírodní vlákno

Veškerá pozornost je u sedacích vaků upínána především na materiál vnitřní výplně, protože ten je klíčový pro deklarované vlastnosti, kvůli nimž jsou sedací vaky tolik vyhledávaným zbožím. Velice důležitý je však také vnější potah, a to nejen vzhledem k snadné údržbě, ale i k pohodlí, které od něho očekáváme.
Polyester – kdo upřednostní skutečné pohodlí a posezení (nebo poležení) v měkoučkém, heboučkém polstrování, by měl volit polyesterové vlákno. Je velice příjemné na dotek, což ocení každý včetně domácích mazlíčků. Zejména kočky rády zaujmou místo na pohodlném, teplém a příjemném povrchu. Výhodou je, jestliže lze tento potah sejmout (vysypat kuličky EPS) a vyprat jej v pračce. Na údržbu je však jednodušší a méně náročný nylon.čalouněná nepohodlná pohovka
Nylon – jeho hlavní výhodou je značná pevnost v tahu a tlaku, snese i hrubší zacházení a v omezeném rozsahu i ostré předměty, což je velké plus zejména v dětském pokoji při skotačení vašich ratolestí. Protržení vaku není nic neobvyklého, stává se to však většinou v případech, kdy narazí na velmi ostré hrany, nebo při pádu na zem z velké výšky, např. při stěhování. Kvalitní vaky jsou však dimenzovány i na větší hmotnostní zátěž a zvláště s nylonovým potahem je odolnost potahu značná.
Přírodní vlákna – nejčastěji to bývá bavlna a manchester, vyrábí se ovšem např. i jutové potahy. Jsou vzhledově velmi atraktivní, ale špatně se udržují v čistotě. Výhodou je možnost vyprat je v pračce, ale při praní na vyšší teplotu se mohou srazit. Přírodní vlákno nemá také tak výraznou trvanlivost a pevnost, jakou můžete očekávat u nylonu, a udržet jej v čistotě při každodenním běžném „provozu“ může být velmi obtížné.